Cabinet Terapie Bowen Galata Duminica ora 10.00 inscriere prealabila la 0753180143

vineri, 15 iulie 2011

MOKU SHO KA de maestrul WANSHI SHOKAKU kusen al maestrului Mokusho Zeissler -- 11

Cand zazenul umple intregul univers toate gandurile sunt uitate. Nici un efort nu este necesar, nici o actiune prin vointa, Acest zazen include totul. Maestrul Dogen spune in legatura cu asta:
Ganditi din strafundurile nongandirii. Cum sa gandesti din strafundurile nongandirii? Hishiryo.
Atunci cand zazenul umple universul intreg, pentru tot este acelasi lucru, pentru toate actiunile noastre.
Cum sa mergi fara a merge? Hishiryo.
Cum sa respiri din strafundurile non-respiratiei? Hishiryo.
Cum sa dormi, cum sa mergi la toaleta? Hishiryo.
Nu exista loc pe care zazenul sa nu il umple, pe care lumina lui tacuta sa nu il lumineze. Zenul este cu adevarat bun la nimic.
Acest nimic a fost transmis incepand cu Buddha, prin toti maestrii si patriarhii, i shin den shin, de la sufletul meu la sufletul tau.
Atunci cand realizam asta, eul nostru devine in sfarsit complet si etern. Zazenul este forma acestui sine autentic. Zazenul umple universul intreg. Poate parea usor, dar cu siguranta nu este dloc asa. Intreg efortul este uitat la finalul efortului.
A nu avea o postura de cimpanzeu, scarpinadu-se, miscandu-se...
Daca spuneti: Zazenul meu umple intreg universul, voi nu umpleti decat egoul vostru. Daca spuneti ca sunteti fara iluzii, este din cauza ca sunteti plini de iluzii. Daca spuneti: Eu nu sunt nebun, este din cauza ca sunteti complet nebun. Transparenta zazenului este ca cea a lacului de toamna, ca o vaza de cristal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu