Dogen Kigen s-a născut într-o familie de nobili japonezi, fiind descendent (a noua generaţie) al împăratului Murakami. La naşterea lui, un fizionomist l-a privit şi a spus: "Acest copil este un înţelept. Ochii săi au pupila dublă, cu siguranţă va fi un om mare. În carţile vechi scrie că atunci când un înţelept se naşte printre oameni, mama acestuia va fi în pericol. Acest copil îşi va pierde cu siguranţă mama atunci când va avea şapte ani." Însă mama lui nu şi-a facut griji la auzul acestor vorbe, ci din contră, cu atât mai mult l-a iubit şi onorat. Aşa cum prezisese acel om, mama lui Dogen a murit când acesta a împlinit opt ani.
În iarna celui de-al patrulea an al lui, Dogen a învăţat să citească poezii chinezeşti, stând pe genunchii bunicii lui. La vârsta de şapte ani i-a prezentat tatălui său o colecţie de poeme pe care el însuşi le compusese în chineză. La moartea mamei a fost profund îndurerat. Privind fumul beţişoarelor parfumate arse la funeraliile acesteia, a realizat impermanenţa vieţii, şi a hotărât să caute şi să realizeze iluminarea.
În primăvara celui de-al nouălea an al său, citeşte pentru prima dată Abhidharmakosha-shastra a lui Vasubandhu. Bătrânii preoţi buddhisti din timpul acela au spus că acest copil este la fel de strălucitor ca Manjusri, că este întruparea înţelepciunii şi că va putea aduce mari beneficii buddhismului. Dogen, conştient de aceste cuvinte, înca din copilărie a studiat cu multa râvnă. Este înfiat de către Fujiwara Moroie, regentul şi consilierul sef al împăratului Japoniei, un model fara seamă printre conducători şi miniştri. Îi împartăşeşte lui Dogen secretele şi esenţialul politicii. La vârsta de treisprezece ani îşi face debutul de curtean. Dar la scurt timp, Dogen părăseşte în secret palatul şi pleacă pe muntele Hiei, centrul buddhismului Tendai. La vremea aceea abatele templului era Ryokan, un unchi al lui Dogen din partea mamei, un maestru al învăţăturilor ezoterice şi exoterice. Dogen îi cere să fie ordinat călugăr, însă Ryokan îi spune: "Dar fratele tău mai mare şi tatăl tău vitreg vor fi foarte supăraţi." Dogen spune: "Când mama a murit ultimele ei cuvinte au fost acelea că eu trebuie să părăsesc casa şi să plec în căutarea Căii. Iar eu gândesc la fel, nu vreau să fiu implicat în afacerile fără rost ale oamenilor. Vreau să-mi părăsesc casa şi să devin călugăr. Vreau să devin călugăr şi să-mi plătesc datoriile faţă de mama şi bunicile mele." Ryokan l-a acceptat atunci ca învăţăcel.
La vârsta de paisprezece ani, îşi rade capul, primeşte preceptele şi devine călugăr. Studiaza practicile şcolii Tendai şi învăţăturile ezoterice din sudul Indiei. Până la vârsta de optsprezece ani citeşte toate scrierile canonice buddhiste. Mai târziu el pleacă la un alt unchi de-al lui, preotul Koin, pentru a-şi lămuri unele neclarităţi însă acesta i-a spus: "Ceea ce vrei tu să ştii este cel mai înalt aspect al religiei noastre. Acesta a fost transmis pe cale orală de-a lungul generaţiilor. Eu nu-ţi pot lămuri acest aspect. Dar trebuie să ştii că am auzit că există un maestru pe nume Boddhidharma ce a venit din India în China şi care a transmis sigiliul lui Buddha. Secta sa se numeşte şcoala Zen şi ştiu că s-a răspândit peste tot. Dacă vrei să afli răspuns la ce te frământă, atunci va trebui să mergi la preotul Eisai de la templul Kennin sau să pleci peste hotare în căutarea Căii". Deci la vârsta de optsprezece ani pleacă la templul Kennin, şi se alătură comunităţii lui Myozen, succesor al lui Eisai. Pe vremea aceea, puteai deveni călugăr zen doar după trei ani de practică alături de maestru, însă Dogen primeşte imediat dreptul să îmbrace veşmântul de călugăr. La sfârşitul aceluiaşi an, el primeşte roba cea mai înaltă şi este considerat ca "vehicol al Căii". Deci Dogen studiază cu Myozen de la care primeşte încă o data preceptele universale. I-au fost înmânate roba şi bolul, simbolurile tradiţionale Zen şi primeşte învăţăturile secrete ale ritualurilor ezoterice. Studiază de asemenea canoanele monastice şi în acea perioadă aude pentru prima dată despre calea Zenului Rinzai. Primind transmisia în linie autentică a trei secte – ezoterică, exoterică şi Zen - el devine unicul moştenitor al lui Myozen.
La vârsta de douazeci şi patru de ani, după şapte ani de studiu alături de Myozen, Dogen părăseşte Kennin şi pleacă spre China. După vizite la mai mulţi maeştri, Dogen ajunge în cele din urmă la Maestrul Rujing (Tendo Nyojo) cu care practică pentru mai multă vreme. Într-o noapte, târziu, pe cind călugării practicau în dojo, Rujing intră în sală şi începe să-i admonesteze pe cei adormiţi: "Zenul este abandonarea corpului şi a minţii. Nu este nevoie să arzi beţişoare parfumate, să te prosternezi, să reciţi numele lui Buddha, să faci ceremonii de căinţa, sau să citeşti scripturi. Zenul este împlinit prin postura zazen". Auzind acestea, Dogen devine pe loc iluminat. Din momentul în care a început să practice cu Nyojo (Rujing), Dogen s-a dedicat practicării Căii zi şi noapte, fără să piardă nici un moment. De atunci el nu s-a mai întins niciodată pentru a dormi. Nyojo îi spunea: "Tu ai disciplina vechilor Buddha, cu siguranţă vei avea un rol important în răspândirea Zenului. Tu eşti pentru mine asa cum Kasyapa a fost pentru Shakyamuni Buddha". În 1225 Dogen este în mod oficial recunoscut ca succesor al lui Nyojo, ca transmiţător al Căii. Nyojo i-a spus: "Întoarce-te în ţara ta natală şi răspândeşte Calea Zen. Traieşte în munţii adânci pâna iluminarea ta se va maturiza".
În 1227 Dogen se întoarce în Japonia, îşi caută un adăpost ici şi colo, în cele din urmă se stabileşte în munţii din nord-vestul Japoniei, lângă Fukui, unde fondează templul Eihei-ji (Templul Păcii Eterne). Predică principiile fundamentale ale Zenului Soto, şi anume:
- practica este fără scop şi fără obiect (mushotoku)
- abandonul corpului şi al minţii(shin jin datsu raku)
- practica în sine este satori (shusho ichinyo)
Postat de catre Kaiso
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu