ZEN IAŞI

Birou de Traduceri Levant, Strada Cuza Voda 38 Iasi (prima casa dupa Maternitatea Cuza Voda)
MIERCURI ora 18,00
Introducere in practica

Confirmati participarea 0753180143


A face zen înseamnă a deveni intim cu tine însuţi" - Taisen Deshimaru Sa practici alaturi de ceilalti, sa-i urmezi pe ceilalti. Kodo Sawaki a avut Satori cand a inteles ce inseamna a-i urma pe ceilalti : A-I URMA PE CEILALTI - sunt cuvintele care mi-au revolutionat viata. Inainte, eu voiam sa fiu mereu cineva special, sa inteleg mai mult decat ceilalti, sa spun lucruri mai profunde decat ceilalti, sa fac zazen mai mult decat ceilalti, sa mananc mai mult decat ceilalti. Daca toti oamenii de pe planeta asta ar intelege ce inseamna a-i urma pe ceilalti, pamantul ar deveni un adevarat paradisDoar o mana, un deget, un strigat pot explica totul, pot rezolva totul. Si, tot asa, DOAR A SE TREZI DIMINEATA, DOAR A VENI LA DOJO IMPREUNA CU CEILALTI, A MANCA IMPREUNA CU CEILALTI, A INTRA IN DOJO, A URMA REGULILE PE CARE TOTI LE URMEAZA, ESTE LUCRUL CEL MAI MIC, ESTE INVATATURA MARILOR MAESTRI ZEN, ESENTA ATOMULUI, ESENTA A CEEA CE ESTE MIC, MICUL CE DEVINE ACTIUNEA CEA MAI INALTA, CE DEVINE EL INSUSI ADEVARUL ABSOLUT, LUCRUL CEL MAI MARE, CEL MAI INALT. Este suveica de aur ce se plimba pe razboiul de jad.Cu ea tesem hainele zeilor. Cu ajutorul ei voi creati adevarata kesa transmisa de Buddha. Practica voastra, zazenul vostru trebuie sa strapunga acest infinit mic, pe voi insiva, astfel incat in corpul vostru sa construiti un dojo. In acest corp mic, acceptati toate fenomenele universului, iar a penetra infinitezimal este zazen. Sensei Taisen Deshimaru spunea mereu: Trebuie sa creati, sa va creati adevarata intelepciune. Sa creati pornind de la zazen.Creati-va viata, creati adevarata kesa transmisa. Este suveica de aur pe razboiul de jad.Cu o mana, maestrii zen puteau explica totalitatea.Cu voi insiva, puteti exprima toate lumile si cosmosul intreg.Doar prin actiunea cea mai mica, cea mai comuna, doar cea mai comuna.

Ar trebui să staţi asezati în zazen minim 20 de minute zilnic, dar, dacă sunteti foarte ocupati ar trebuie să staţi asezaţi 1 oră.

Viata noastra poate deveni fericita . Fericita si libera. Viata noastra poate atinge punctul pe care, in definitv, trebuie sa il atinga. Maestrul Kodo SawakiAVERTISMENT

Maestrul Myoken: Lasati-ma sa va readuc aminte, cu respect, CITITUL NU SERVESTE LA NIMIC, ESTE O ILUZIE DACA NU PRACTICATI. Deci asezati-va cu fermitate pe un zafu si practicati fara ezitare.

Ceea ce nu gasiti in toate cartile despre zen este DOJO-UL, adica locul in care se continua clipa de clipa autentica transmisie a Zenului.Maestrii din vechime... - Chuang Tzu Maestrii din vechime dormeau fara vise si se trezeau fara griji. Hrana lor era simpla. Respiratia lor era profunda.Ei nu se agatau de viata si nici nu erau ingrijorati in ce priveste moartea.Ei traiau fara dorinta si plecau fara a opune rezistenta.Veneau usor si plecau la fel de usor.Ei nu uitau de unde veneau si nici nu intrebau unde vor merge.Luau totul asa cum venea, bucurosi, si paseau in moarte fara frica.Acceptau viata ca pe un dar si o inapoiau cu recunostinta.Conditia principala a practicarii zazenului este capacitatea de a rade de prostie, mai ales de prostia ta.

Daca poti face asta ai o sansa.

Un bun practicant nu trebuie sa se dedice exclusiv practicii zazenului si recitarii sutrelor. Un boddhisattva intelege suferintele existente in societate si trebuie sa sprijine toate fiintele sa isi gaseasca propria lumina.

Un bun practicant nu trebuie sa se dedice exclusiv societatii abandonand, neglijand propria practica.

Un bun practicant trebuie sa aiba grija de practica sa care va fi apoi usa pe care va putea iesi in lume, amestecandu-se subtil cu celelalte persoane, aducand fericire, intelepciune si compasiune.

Un discipol il intreaba pe un maestru zen:

-Maestre, cine este detasat de toti si de toate, traind intr-o izolare serena, practicand zi si noapte, a ajuns la eliberarea totala?Maestrul raspunde:

-Nu, dar cel care ramane in mijlocul a toti si toate si este in contact cu totul, cu toata lumea, iubind totul si pe toti, este cel care a ajuns la eliberarea totala.

A fi boddhisattva nu e un grad, nu e o functie, o putere ci e o realitate interioara , inseamna o obligatie, o indatorire, a te pune in slujba celorlalti in acceptiunea maxima si inseamna, minim, disponibilitatea de a ii ajuta pe ceilalti spiritual, si nu numai, cu atat cu cat poti, in sensul de capabilitatile tale spirituale.

Inseamna a face eforturi pentru ceilalti dincolo de obligatiile personale, individuale, dincolo de comoditatea personala.Mesajul practicii noastre buddhiste este simplu:Sunt aici pentru tine.

Suntem aici pentru voi. - Maestrul Thich Nhat HanhCand intru in zendo .... - Robert Aitken Roshi

Cand intru in zendo ma inclin si iau binecuvantarea de la voi, fiintele care stiti sa dansati si sa impliniti visul lui Buddha.

Inca o data, impreuna cu voi, Prieteni.Aseaza-te si lasa Dharma sa curga.... - Maestrul Kosen Thibaut

Nu te forta sa prinzi ideile, nici sa le retii in memoria ta.

Aseaza-te si lasa ca Dharma sa curga si sa se manifeste prin ea insasi caexperienta vie, pentru bunastarea ta si a celorlalti

Cand spunem ca nu avem timp pentru practica.... - Maestrul Kodo Sawaki

Cand spunem ca nu avem timp pentru practica asta inseamna ca am devenit sclavii unor preocupari externe.

Fa tot ce poti cu ceea ce ai la dispozitie ACUM.... -Robert Aitken Roshi

Nu sustin pozitia perfectionista a celor care spun ca inainte de a ne implica in protejarea animalelor , oamenilor, padurilor sau a pacii lumii trebuie sa fi ajuns la realizarea , compasiunea si pacea perfecte la nivel individual.

Nu exista limite pentru procesul de perfectionare si deci un perfectionsit nici nu va putea initia munca de boddhisattva.

Compasiunea si pacea nu sunt doar o practica pe o perna in dojo dar si in cadrul familiei , la locul de munca si chiar in forumul politic.Fa tot ceea ce poti cu ce ai la dispozitie ACUM si te vei maturiza, perfectiona in timpul procesului.

O mantie si un castron.... Ryokan

O mantie si un castron sunt tot ce am pe lume

Si acest corp fragil....

Ce arde precum betisorul parfumat....Ard esente si ard corpul ce sade in fiecare noapte....Afara o ploaie marunta spala ticalosiile lumii....Toti ma intreaba.... -Li Po

Toti ma intreaba de ce traiesc singur pe muntele albastru.

Surad farasa raspund.

Spiritul meu este precum piersicul inflorit si precum torentele care alearga fara a lasa urme.

Ce diferita este aceasta lume decea a oamenilor....

Zenul inseamna multa practica si putina dezbatere.... - Han Shan

Zenul inseamna multa practica si putina dezbatere.Vorbele sunt precum degetele care arata luna si cine se incapataneaza in dezbateri tot ceeaceface este sa priveascadegetele faraa vedea luna.

Nu practicati pentru a obtine.Haideti, colegi de Cale.... Entuziasm .... - Maestrul Taisen DeshimaruAtunci când egoul coincide cu Buddha....cand Buddha coincide cu egoul.... şi sunt abandonate amandouă...oau....i se zice Satori....nirvana.....acordul între adânci şi diferite complementaritaţi....Marea Cale de Urmat....Haideti colegi de cale să mergem pe ea....Curaj....Anima....Entuziasm....Sunt ucenicii lui Buddha .... - Sutra LotusuluiSunt ucenicii lui Buddha cei care nu au adormit mergând prin păduri întunecate căutând cu atenţie Calea lui Buddha.Sunt ucenicii lui Buddha cei care păstrează învăţăturile intacte de o manieră care să îi inspire şi pe alţii.Sunt discipolii lui Buddha cei care locuiesc în cetatea răbdarii, cei care admonestaţi şi mustraţi cu răutate de cei cu egouri arogante, îşi păstrează răbdarea şi calmul, capabili să tolereze totul în căutarea Căii lui Buddha.La fel adevăraţii Boddhisattvaşi sunt cei care au renunţat la frivolităţile căutătorilor superficiali şi egotici, care se apropie de înţelepciune şi se despart de orice confuzie.Ping-ting Tung Tzu să vină să caute focul ....Fa- yen l-a întrebat pe călugărul Hsuan-Tzu de ce nu întreabă niciodată ceva despre zen.Calugarul a replicat că a atins deja înţelegerea graţie unui maestru.

Fa-yen a insistat să îi povestească.

Călugărul a spus: Ce este Buddha si am primit răspunsul :

-Ping-Ting Tung Tzu vino şi caută focul.

Adică întrebă Fa-yen.

-Pin-Ting Tung Tzu este Zeul Focului.

Să îl chemi pe el să caute focul este la fel de absurd ca şi cum l-as cauta eu pe Buddha.Eu sunt însuşi Buddha şi nu e nimic de căutat
Cele mai mari 10 lucruri..... - Atisha

Cel mai mare lucru este absenţa egoului.Cea mai mare bogăţie este măestria.Cea mai mare calitate este de a căuta să fii de ajutor celolalti.Cea mai înaltă acţiune este de a nu te resemna în faţa greutăţilor vieţii.Cea mai mare magie este transmutarea pasiunilor.Cea mai importantă realizare este o minte plină de pace.Cea mai mare răbdare este blandeţea.Cel mai mare efort este acela de a nu te fixa asupra rezultatelor.Cea mai înaltă meditaţie este o minte lipsită de ură.Cea mai înaltă cunoaştere este de a vedea dincolo de aparenţe

Sunteţi una cu totul .... - Maestrul Shunryu Suzuki

Oriunde sunteti sunteti una cu norii, cu soarele şi cu stelele pe care le vedeti.

Sunteti una cu totul.

Este adevarat mai mult decât vă pot eu spune prin vorbe, şi mai adevărat decât puteţi voi auziIndiferent de orice puteti aduce cu voi în zazen, zazen este o practică de a (le) da drumul. - Maestrul Kodo SawakiMaestrul Dokusho VillalbaSă-ţi purifici spiritul nu înseamnă să-ţi încetezi activităţile.

Zen nu este o tehnică de evadare, de fugă.Din contră, practica zazen, care ne dezvoltă energia şi o concentrează asupra momentului prezent, permiţandu-ne astfel să înfruntăm realitatea cotidiană cu un calm, o perspicacitate şi o obiectivitate de care nu ne credeam în stare şi care ne surprind.În faţa dificultăţilor , confruntaţi cu problemele, se produce reacţia potrivită şi eficientă în mod natural, spontan, odata ce vom fi scăpat de obstacolele interioare care ne împiedicau să avem astfel de reacţii.Trebuie să găsim adevărata pace în cadrul fiecărei activităţi.Zenul şi gluma .... - Osho

Un discipol într-o perioadă de practica mai intensă de zen:

- Bhagwan acum tot fiind aici pentru mai multe zile grele de practică, la finalul acestei zile grele de zen spune-mi măcar o gluma?- Imi pare foarte bine pentru tine că ai venit la aceste zile mai intense de practică zen.

Zenul este într-adevăr ceva serios.

Buddha a inventat zenul astfel încât să poţi trece prin iad în această lume şi să nu mai fii nevoit să treci prin iad după moarte.

Este un proces de curăţire prin care scapi de toată karma.

Este o tortură deoarece tu nu poţi sta aşezat fără să te mişti şi tăcut pentru mult timp.

Mintea continua să alerge în toate părţile.

Stând, stând, stând.

Te simţi somnoros şi nu ai voie să dormi. Iar dacă aţipeşti imediat te trezesti cu o lovitură în cap care te face să revii la realitate.

Eu nu te las să scapi deoarece voi contina să preamăresc foarte mult zenul, voi spune mereu că fără zen nu poţi avea satori, că nu te vei putea ilumina.

Aşa că tu îţi spui: Foarte bine, într-un fel sau altul voi trece peste aceste zile grele. Este o chestiune de cateva zile doar. La fel cum altii au supravietuit o sa supravietuiesc si eu.

Dar genunchii te vor durea cumplit, intregul corp va fi plin de durere şi tu simti nevoia sa te misti dar nu ti se permite. Trebuie să stai precum o statuie a lui Buddha si să faci un lucru foarte stupid: să stai aşezat, să îţi urmăresti respiratia.

Ce fel de practică este aceasta pentru un om inteligent?

Şi, imediat vor apărea mii de îndoieli.

Ce faci aici ? Un tip atât de drăguţ ca tine sa stea asezat nemiscat si să fie atent pe respiraţie ?

Ar fi trebuit sa fii intr-un club....iar tu stai aici si practici zazen.

Mintea continua sa puna tot felul de intrebari dar totul este voluntar, nimeni nu te-a fortat sa practici zazen, nimeni nu te-a fortat sa vii, nimeni nu te forteaza sa stai si nu numai asta.....dar va trebui să şi plăteşti.

Ai auzit vreodata pe cineva să dea bani pentru a intra în iad?

Ei tu esti acela. Si altii.

Însă în general cand oamenilor li se cere să plateasca pentru a practica ceva atunci ei cred că acel lucru merita.

Simplu ....Doar a sta asezati..... - Maestrul Kodo Sawaki

Practica zazen este extrem de simpla si directa : DOAR STATI ASEZATI....Pur si implu stati in postura si mentineti starea de a fi constienti de aceasta experienta, aici si acum, evitand sa fiti prinsi in constructii mentale, comparatii si judecati.Practic....PORNITI DE UNDE SUNTETI SI TERMINATI EXACT ACOLO UNDE SUNTETI.Pe parcursul Caii nu exista tehnici speciale si nici cautarea unor anumite stari si experiente speciale.Zazenul se bazeaza mai degraba pe practica constanta, regulata -GYOJI-decat pe anumite stari , abilitati speciale.Zazenul nu este o demonstratie , un concurs, un spectacol.Doar a te aseza in zazen .....nu este o problema de a cauta ceva special ci mai degraba e problema daca accepti sau nu experientele tale din timpul zazenului asa cum sunt, daca te accepti pe tine insuti de fapt.

Efecte naturale nu scopuri urmarite in mod obsesiv .... - Seikan

Zazenul nu este doar impunerea calmului si a nemiscarii iricarei alte stari a mintii.

Pur si simplu inseamna a fi constienti de la clipa la clipa, de ceea ce poate pune o baza de unde sa se dezvolte, pas cu pas, calmul si pacea mintii caniste efecte naturale neurmarite in mod obsesiv.

Zazenul este bun pentru nimic... -Maestrul Kodo Sawaki

Maestrul Kodo Sawaki spunea incepatorilor ca zazenul este bun pentru nimic.Spunand aceasta nu voia sa submineze importanta practicii zazen , caci el insusi a practicat viata intreaga, ci voia sa reteze din start asteptarile nerealiste, iluzorii privitoare la zazen si dorintele de castig a diverse prin zazen.Maestrul Dokusho Villalba

Despre lacomie si cauza ei .... -Osho

Osho primeste o intrebare:

-Cred ca sunt cea mai lacoma persoana din lume. Ce sa fac in aceasta privinta?-Te confesezi sau te lauzi?

Lumea este foarte mare si ce cunosti tu despre oameni.

Este foarte greu sa fii primul in orice.Pana nu cunosti ca esti nemuritor vei ramane vesnic lacom.

Lacomia apare datorita fricii de moarte.

Din cauza fricii de moarte noi vrem sa obtinem cat mai multe si mai mult din ele....sa mancam mult, sa avem cat mai multi bani, case, femei, barbati......Lacomia nu este altceva decat frica de moarte.

Numai o persoana fricoasa poate fi lacoma.

O persoana lispita de frica nu poate fi lacoma, ea poate si darui.

Ea se va bucura de lucruri dar si inclusiv de bucuria de a darui, de a impartasi.Vei ramane lacom pana nu vei experimenta eternitatea.Moartea nu te va priva de nimic, este doar a corpului si nu a constiintei.Constiinta ta este singurul fenomen real.Orice altceva se afla intr-o continua transformare.Zen si economia .... - Maestrul Dokusho Villalba

Este imposibil sa separi ideea distrugerii mediului inconjurator de cativitatea economica.

Cresterea economica nelimitata este unul din marile mituri ale sistemului economic international.

Un mit distructiv, care pune in pericol chiar supravietuirea omenirii.

La baza cresterii nelimitate se gasesc dorintele iesite din comun si credinta iluzorie casatisfactia acestor dorinte va aduce pace si fericire.

Asadar , in timp ce 20% din populatia mondiala spoliaza si risipeste 80% din resursele planetei, milioane de oameni continua satraiasca la limita saraciei si continua sa moara in fiecare an , in fiecarezi, deoearecenu au acces la apa potabila.

Sentimentele fundamentale de compasiune, empatie si solidaritate ne fac savedem cafericirea unora este imposibila daca e bazata pe suferinta multora.

Calea lui Buddha a aparut ca reactie la suferinta existentiala.

Este o cale a compasiunii si a deschiderii.

Modul corect de viata reprezinta una din cele 8 spite ale rotii Dharmei.

Zen ne invata un stil de viata conform caruia bunurile materiale trebuie folosite cu moderatie, sobrietate si puse in serviciul bunastarii atat individuale, catsi colective.

Zen.... A intalni gunoiul din tine sau cum facem sa dispara conflictul neurotic din noi ... - Osho

Prin zen te poti intalni pe tine insuti, te forteaza sa te observi asa cum esti - furios, nebun, uracios, agitat, lacom, invidios ..... - te forteaza sa vezi tot gunoiul pe careil cari cu tine.Si acesta este unul din cei mai esentiali pasi care trebuie facuti.Dacavrei sa intelegi si sa transcenzi ceva anume, atunci trebuie sa stai fata in fata cu acel ceva.

Fara aceasta intalnire nu poate exista transcendere.

Nu exista nici un fel de scurtatura.Insa aceasta nu inseamna ca Buddha a fost doar un sadic sau ca incearca sa te tortureze.

El, pur si simplu, incearca sa te faca sa devii constient chiar in daca ramai ocupat in activitatile tale zilnice, in obligatiile de zi cu zi.Zenul te forteaza sa teindrepti spre realitatea ta interioara, te forteaza sa urmaresti respiratia, sa iti observi gandurile, iti arata ca nu axista nimic altceva in afara de tine.... - nu ai unde pleca.Iar, daca persisti cu rabdare in practica, vei vedea ca trupul incepe sa se linisteasca, mintea invata sa ramana calma, respiratia sa fie ritmata si lenta.....Vei vedea ca nu mai esti asa agitat, tulburat, incetul cu incetul....

Si la un moment dat, brusc, e ca si cum ar fi rasarit un soare interior si tot conflictul neurotic dispare, se dizolva.Si, atunci, va aparea in tine rasul zen, izvorat din bucurie si constientizare , din introspectia profunda asupra lucrurilor.

Zen si ecologia.... - Maestrul Dokusho Villalba

Intelegerea principiului de baza al interdependentei se afla la radacina constiintei ecologice care, inca de la mijlocul secolului trecut nu inceteaza, din fericire, sa isi facaloc in societatile postmoderne.

Viata, realitatea, sunt un tot ale carui parti nu pot fi concepute izolat fata de rest.

Acestprincipiu a fost enuntat cu mai bine de 2500 de ani in urma de catre Buddha Shakyamuni si reprezinta unul din stalpii de baza ai vietii budiste.

Zen, datorita insistentei sale deosebite asupra sobireitatii si asupra controlului natural al dorintelor, contribuie la un stil de viata bazat mai ales pe automultumirea interioara decat pe consumul iresponsabil si pe risipire, atitudini care fac parte din cauzele principale ale distrugerii sistematice a naturii, fiind specifice nivelului de viata al natiunilor bogate.Iubirea de natura pecare o inspira invatatura zen nu provine doar din atitudini estetice, ci dintr-o experienta spirituala profunda de unitate si interdependenta.Toate fiintele vii pot experimenta , trai trezirea completa - Sutra Trezirii CompleteCand ei intalnesc profesorii potriviti care ii invata sa respecte principiile si practica de baza , atunci ei se afla pe directia iluminarii si a vederii corecte a realitatii ,si, fie imediat ori mai tarziu, realizeaza natura de Buddha, indiferent daca capacitatile lor sunt mari sau mici.ZAZEN.....doar a sta asezat ....shikantaza.....fara a avea asteptari, sperante......mushutoko

Cel care doreste cu adevarat sa studieze zen-ul ..... - Maestrul Shunryu Suzuki

Cel care doreste cu adevarat sa studieze zen-ul trebuie sa uite toate ideile preconcepute si pur si simplu sa practice zazen traind astfel orice fel de experiente ar avea in cursul practicii.marți, 19 aprilie 2011

Maestrul Dokusho Villalba – Zen – Calea catre a fi in era globalizarii 2

Viata lui Buddha, printul tanar si fericit si care avea totul s-a schimbat in urma celor 3 intalniri cu realitatea suferintei – cu boala, cu batranetea si cu moartea. Aceasta este numita in buddhism confruntarea cu Mara, zeul mortii.
In buddhism Mara reprezinta o personificare a fortelor necunoasterii care prezente in subconstient fac sa paleasca lumina originara a fiintei.
Cele 3 stari mentale nocive de baza din care deriva toate sunt- atasamentul excesiv fata de un element, ura si ignoranta iar dintre toate ignoranta este radacina.
Buddha a descoperit adevarul existentei suferintei si a dorit sa gaseasca calea scaparii de sub dominatia starilor mentale neplacute - sa inlaturi din viata experientele neplacute nu poti, ele sunt o realitate dar poti controla efectele mentale negative ale acestor experiente.
                Buddha a observat ca suferinta deriva din dorinta nestapanita nu din simpla dorinta de a simti stari bune. Toate fiintele umane doresc diverse lucruri,  rau e cand dorinta e nestapanita, necontrolata si duce la lacomie, neliniste, zgarcenie, aviditate, ambitie, ura, dorinta de a face rau, atasamentul material excesiv inclusiv frica de moarte care deriva din pofta excesiva de viata. Ura la randul ei poate conduce la aversiune, agresivitate, respingere, manie, necontrol, crima. Dar toate acestea isi au izvorul in igoranta, credem ca  daca cautam sa ne implinim excesiv dorintele sau daca uram sau suntem suparati- care sunt  stari excesive-   devenim mai fericiti noi si e exact invers.
                In buddhism ignoranta este cauza suprema a tuturor starilor mentale rele si ignoranta conduce la pierderea limpezimii mentale.
Dar care este sursa ignorantei?
Ignoranta este o greseala de perceptie, o perceptie gresita a realitatii. Toate organismele au nevoie de perceptia realitatii pentru a supravietui si numim aceasta reactie comportamentala adecvata la realitate.
                Problemele legate de boala, batranete, moarte , de a nu avea ce iti place intr-un moment sau altul, sunt derivate dintr-o eroare cognitiva existenta in mintea omeneasca care nu percepe clar realitatea sa interna si externa si astfel sunt generate comportamente inadecvate care provoaca suferinta.
                Care e eroarea cognitiva ? Aceea de a nu percepe, de a nu vedea natura umana corect –adica ca supusa degradarii, uzurii, bolii, imbatranirii si inevitabil mortii.
Erorile cognitive ale fiintei umane
1.        Tot ceea ce se naste se imbolnaveste , imbatraneste si moare in cele din urma, mai devreme sau mai tarziu.
2.        Uneori se intampla ce vrem, alteori nu.
3.        Toate ceea ce exista se afla in conexiune si facand rau cuiva iti faci rau tie. Divizarea mentala a realitatii intre eu si celalalt, ceilalti este cauza principala a nelinistii cronice de care sufera fiintele umane ceea ce conduce la o gama larga de patologii mentale si emotionale.
4.        Viata omeneasca e supusa schimbarii.
5.        Ne facem singuri iluzii otravitoare, adica mecanisme mentale defectuoase.
6.        Exacerbarea eului prin educatie defectuoasa bazata pe competitivitate- – nu orice om care nu e super bogat material e un ratat, exista si alte bogatii.
Acest proces ca pare la prima vedere a asigura supravietuirea –educatia adica-poate duce daca se exagereaza –de ex imbogatira excesiva –la nepasare fata de ceilalti sau chiar la agresarea si uciderea lor pentru a atinge acea bogatie excesiva.Insasi razboiul este o exacerbare a unui eu colectiv care vrea bogatie nelimitata, impunerea punctelor sale de vedere la nivel absolut-de ex in vazul conflictelor religioase sau culturale.
                Exacerbarea eului duce la pierderea limitelor, a bunului simt, a moderatiei si a echilibrului.
              Cand depasim granitele limitarilor egocentrice ne dam seama ca nici un eu adica nici un om nu poate supravietui fara aceasta entitate numita non-eu adica ceilalti. Cand mintea  umana nu percepe eu-nou eu  ca pe  o continuitate viata noastra  devine o permanenta lupta impotriva celuilalt, celorlalti.
Celalalt este o parte ce apartine propriului eu dar care ramane ascunsa in umbra ignorantei.        

postat de catre Kaiso                        

2 comentarii:

 1. Mi-a placut articolul, foarte bun, si ma gandeam ca e numit acolo eroare cognitiva, este de fapt o retalitate, poate uneori mai greu de acceptat. Sau greu de conceptualizat cand te confrunti cu ea si pentru ca nu vezi informatia din spatele situatiei sau starii, atunci esti sclavul destinului/intamplarii/starii in care te afli.

  Mai adaug aici cateva erori de procesare care ne afecteaza vietile si mai ales starea mentala, doar din simpla obisnuinta de a considera logice anumite legaturi.

  Astfel ar fi:

  Generalizarea – pe baza unui eveniment negativ sau a catorva evenimente negative – tragem o concluzie generala. Adica – mi-a mers rau 2 zile – viata e naspa si nu prea merita traita. Sau tara e gresita si aici nu poti fi fericit/ am fost parasit, rezulta ca nu merit sa fiu iubit. Des intalnita aceasta eroare si se datoreaza unei functii firesti a creierului, aceea de a trage concluzii...

  Etichetarea: atunci cand tragem concluzii despre noi (sau altii), si le consideram etichete care ne reprezinta. De exemplu: am uitat odata, rezulta ca sunt uituc, ca am o memorie proasta. O credinta de acest gen, poate duce in timp, chiar la o memorie proasta...atunci cand etichetezi pe cineva – gen esti un nesimtit – respectivul, pe langa faptul ca probabil erau niste comportamente de moment – isi poate prelua ca atare eticheta, si chiar asa sa se comporte in prezenta celui care a pus eticheta.

  Filtrarea: atunci cand selectam informatiile care ne parvin prin filtrele noastre de perceptie, prin credintele noastre. O persoana care crede ca vine sfarsitul lumii, va fi influentata cel mai mult de evenimentele care se pliaza pe credinta ei. O persoana care crede ca e greu sa castigi bani, va asimila si va tine cont tocmai de aceste informatii, o persona care considera ca e usor sa faci bani, va fi atrasa foarte rapid de oportunitatile fie ele si minore in acest sens.

  Gandirea polarizata: (gandirea in alb si negru)specifica persoanelor care atunci cand le spui ceva despre ele, te intreaba imediat: asta e rau sau e de bine? Daca ceva nu e de bine, atunci e de rau, si se simt in conformitate cu aceasta credinta. Daca ii spui: tu esti o persoana sensibila. Asta e de bine sau de rau? Daca are o predominanta negativa, va vedea mai repede consecintele negative ale acestei trasaturi...

  Autoinvinovatirea: personale care se scuza mult, si care se considera vinovate pentru orice nereusita. De regula o astfel de eroare, ii face pe unii oameni, ca atunci cand le merge bine sa considere ca au avut noroc(factori exteriori), iar cand au insuccese, sa considere ca ei sunt de vina, nu factorii exteriori.

  Citirea gandurilor/ a viitorului: cand o persoana le spun ceva, ei completeaza cu idei de genul: nu ma place, ma considera proasta, nu ma respecta etc. nu vorbesc cu X pentru ca sigur nu o sa vrea sa vorbeasca cu mine, cred ca Y are ceva cu mine, de asta vorbeste asa...etc. sa consideri ca stii ce gandeste alta persoana si sa tii cont doar de ce crezi tu ca gandeste altcineva, e chiar o mare eroare. Verifica! Si chiar daca gandeste negativ, sau altfel decat ti-ai dori, poti schimba perspectiva cuiva prin comunicare, mai repede decat prin evitare si presupunere. Nu fac nimic, ca orice fac, iese prost (ghicirea viitorului).

  Responsabilizarea: specifica momentelor in care cineva se simte responsabil de tot ce se intampla in jur, si din cauza asta traieste intr-o presiune mare, considerand ca e datoria lui/ei sa faca totul, pentru ca ceilalti nu stiu/nu pot/nu trebuie etc. si e de datoria ei sa faca asta.

  Erorile mentionate, sunt cateva dintre multiplele erori de procesare pe care le fac oamenii, ele sunt din psihologie si constientizarea lor, poate ajuta omul sa se elibereze de eroarea ce ii conduce starea, gandurile sau comportamentul.
  Fiecare dintre erori, are efectele ei pozitive, iar atunci cand sunt constientizate, pot fi folosite spre binele nostru.

  Felicitari! si la cat mai multe articole :)

  RăspundețiȘtergere
 2. Multumesc ... este o sinteza dintr-o lucrare a Maestrului Dokusho Villalba...vom prezenta aici scrierile maestrilor...dar la comentarii o sa incercam sa spunem ceva si de la noi...acu ramane de vazut cat o sa reusiti cei ce postati sa en trageti de limba si sa ne faceti vorbareti...

  ca in povestea aia cu 3 calugari zen meditau in desert si trece un calaret...dupa 1 an un calugar spune era un cal alb...dupa inca 1 an altul ...era un cal negru...si dupa inca un an ultimu spune ...ma voi daca va certati eu plec...

  Ce parere ai de ultima propozitie ...Celalalt este o parte ce apartine propriului eu dar care ramane ascunsa in umbra ignorantei.

  RăspundețiȘtergere