Cabinet Terapie Bowen Galata Duminica ora 10.00 inscriere prealabila la 0753180143

marți, 19 aprilie 2011

Maestrul Dokusho Villalba – Zen – Calea catre a fi in era globalizarii 2

Viata lui Buddha, printul tanar si fericit si care avea totul s-a schimbat in urma celor 3 intalniri cu realitatea suferintei – cu boala, cu batranetea si cu moartea. Aceasta este numita in buddhism confruntarea cu Mara, zeul mortii.
In buddhism Mara reprezinta o personificare a fortelor necunoasterii care prezente in subconstient fac sa paleasca lumina originara a fiintei.
Cele 3 stari mentale nocive de baza din care deriva toate sunt- atasamentul excesiv fata de un element, ura si ignoranta iar dintre toate ignoranta este radacina.
Buddha a descoperit adevarul existentei suferintei si a dorit sa gaseasca calea scaparii de sub dominatia starilor mentale neplacute - sa inlaturi din viata experientele neplacute nu poti, ele sunt o realitate dar poti controla efectele mentale negative ale acestor experiente.
                Buddha a observat ca suferinta deriva din dorinta nestapanita nu din simpla dorinta de a simti stari bune. Toate fiintele umane doresc diverse lucruri,  rau e cand dorinta e nestapanita, necontrolata si duce la lacomie, neliniste, zgarcenie, aviditate, ambitie, ura, dorinta de a face rau, atasamentul material excesiv inclusiv frica de moarte care deriva din pofta excesiva de viata. Ura la randul ei poate conduce la aversiune, agresivitate, respingere, manie, necontrol, crima. Dar toate acestea isi au izvorul in igoranta, credem ca  daca cautam sa ne implinim excesiv dorintele sau daca uram sau suntem suparati- care sunt  stari excesive-   devenim mai fericiti noi si e exact invers.
                In buddhism ignoranta este cauza suprema a tuturor starilor mentale rele si ignoranta conduce la pierderea limpezimii mentale.
Dar care este sursa ignorantei?
Ignoranta este o greseala de perceptie, o perceptie gresita a realitatii. Toate organismele au nevoie de perceptia realitatii pentru a supravietui si numim aceasta reactie comportamentala adecvata la realitate.
                Problemele legate de boala, batranete, moarte , de a nu avea ce iti place intr-un moment sau altul, sunt derivate dintr-o eroare cognitiva existenta in mintea omeneasca care nu percepe clar realitatea sa interna si externa si astfel sunt generate comportamente inadecvate care provoaca suferinta.
                Care e eroarea cognitiva ? Aceea de a nu percepe, de a nu vedea natura umana corect –adica ca supusa degradarii, uzurii, bolii, imbatranirii si inevitabil mortii.
Erorile cognitive ale fiintei umane
1.        Tot ceea ce se naste se imbolnaveste , imbatraneste si moare in cele din urma, mai devreme sau mai tarziu.
2.        Uneori se intampla ce vrem, alteori nu.
3.        Toate ceea ce exista se afla in conexiune si facand rau cuiva iti faci rau tie. Divizarea mentala a realitatii intre eu si celalalt, ceilalti este cauza principala a nelinistii cronice de care sufera fiintele umane ceea ce conduce la o gama larga de patologii mentale si emotionale.
4.        Viata omeneasca e supusa schimbarii.
5.        Ne facem singuri iluzii otravitoare, adica mecanisme mentale defectuoase.
6.        Exacerbarea eului prin educatie defectuoasa bazata pe competitivitate- – nu orice om care nu e super bogat material e un ratat, exista si alte bogatii.
Acest proces ca pare la prima vedere a asigura supravietuirea –educatia adica-poate duce daca se exagereaza –de ex imbogatira excesiva –la nepasare fata de ceilalti sau chiar la agresarea si uciderea lor pentru a atinge acea bogatie excesiva.Insasi razboiul este o exacerbare a unui eu colectiv care vrea bogatie nelimitata, impunerea punctelor sale de vedere la nivel absolut-de ex in vazul conflictelor religioase sau culturale.
                Exacerbarea eului duce la pierderea limitelor, a bunului simt, a moderatiei si a echilibrului.
              Cand depasim granitele limitarilor egocentrice ne dam seama ca nici un eu adica nici un om nu poate supravietui fara aceasta entitate numita non-eu adica ceilalti. Cand mintea  umana nu percepe eu-nou eu  ca pe  o continuitate viata noastra  devine o permanenta lupta impotriva celuilalt, celorlalti.
Celalalt este o parte ce apartine propriului eu dar care ramane ascunsa in umbra ignorantei.        

postat de catre Kaiso                        

2 comentarii:

  1. Mi-a placut articolul, foarte bun, si ma gandeam ca e numit acolo eroare cognitiva, este de fapt o retalitate, poate uneori mai greu de acceptat. Sau greu de conceptualizat cand te confrunti cu ea si pentru ca nu vezi informatia din spatele situatiei sau starii, atunci esti sclavul destinului/intamplarii/starii in care te afli.

    Mai adaug aici cateva erori de procesare care ne afecteaza vietile si mai ales starea mentala, doar din simpla obisnuinta de a considera logice anumite legaturi.

    Astfel ar fi:

    Generalizarea – pe baza unui eveniment negativ sau a catorva evenimente negative – tragem o concluzie generala. Adica – mi-a mers rau 2 zile – viata e naspa si nu prea merita traita. Sau tara e gresita si aici nu poti fi fericit/ am fost parasit, rezulta ca nu merit sa fiu iubit. Des intalnita aceasta eroare si se datoreaza unei functii firesti a creierului, aceea de a trage concluzii...

    Etichetarea: atunci cand tragem concluzii despre noi (sau altii), si le consideram etichete care ne reprezinta. De exemplu: am uitat odata, rezulta ca sunt uituc, ca am o memorie proasta. O credinta de acest gen, poate duce in timp, chiar la o memorie proasta...atunci cand etichetezi pe cineva – gen esti un nesimtit – respectivul, pe langa faptul ca probabil erau niste comportamente de moment – isi poate prelua ca atare eticheta, si chiar asa sa se comporte in prezenta celui care a pus eticheta.

    Filtrarea: atunci cand selectam informatiile care ne parvin prin filtrele noastre de perceptie, prin credintele noastre. O persoana care crede ca vine sfarsitul lumii, va fi influentata cel mai mult de evenimentele care se pliaza pe credinta ei. O persoana care crede ca e greu sa castigi bani, va asimila si va tine cont tocmai de aceste informatii, o persona care considera ca e usor sa faci bani, va fi atrasa foarte rapid de oportunitatile fie ele si minore in acest sens.

    Gandirea polarizata: (gandirea in alb si negru)specifica persoanelor care atunci cand le spui ceva despre ele, te intreaba imediat: asta e rau sau e de bine? Daca ceva nu e de bine, atunci e de rau, si se simt in conformitate cu aceasta credinta. Daca ii spui: tu esti o persoana sensibila. Asta e de bine sau de rau? Daca are o predominanta negativa, va vedea mai repede consecintele negative ale acestei trasaturi...

    Autoinvinovatirea: personale care se scuza mult, si care se considera vinovate pentru orice nereusita. De regula o astfel de eroare, ii face pe unii oameni, ca atunci cand le merge bine sa considere ca au avut noroc(factori exteriori), iar cand au insuccese, sa considere ca ei sunt de vina, nu factorii exteriori.

    Citirea gandurilor/ a viitorului: cand o persoana le spun ceva, ei completeaza cu idei de genul: nu ma place, ma considera proasta, nu ma respecta etc. nu vorbesc cu X pentru ca sigur nu o sa vrea sa vorbeasca cu mine, cred ca Y are ceva cu mine, de asta vorbeste asa...etc. sa consideri ca stii ce gandeste alta persoana si sa tii cont doar de ce crezi tu ca gandeste altcineva, e chiar o mare eroare. Verifica! Si chiar daca gandeste negativ, sau altfel decat ti-ai dori, poti schimba perspectiva cuiva prin comunicare, mai repede decat prin evitare si presupunere. Nu fac nimic, ca orice fac, iese prost (ghicirea viitorului).

    Responsabilizarea: specifica momentelor in care cineva se simte responsabil de tot ce se intampla in jur, si din cauza asta traieste intr-o presiune mare, considerand ca e datoria lui/ei sa faca totul, pentru ca ceilalti nu stiu/nu pot/nu trebuie etc. si e de datoria ei sa faca asta.

    Erorile mentionate, sunt cateva dintre multiplele erori de procesare pe care le fac oamenii, ele sunt din psihologie si constientizarea lor, poate ajuta omul sa se elibereze de eroarea ce ii conduce starea, gandurile sau comportamentul.
    Fiecare dintre erori, are efectele ei pozitive, iar atunci cand sunt constientizate, pot fi folosite spre binele nostru.

    Felicitari! si la cat mai multe articole :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc ... este o sinteza dintr-o lucrare a Maestrului Dokusho Villalba...vom prezenta aici scrierile maestrilor...dar la comentarii o sa incercam sa spunem ceva si de la noi...acu ramane de vazut cat o sa reusiti cei ce postati sa en trageti de limba si sa ne faceti vorbareti...

    ca in povestea aia cu 3 calugari zen meditau in desert si trece un calaret...dupa 1 an un calugar spune era un cal alb...dupa inca 1 an altul ...era un cal negru...si dupa inca un an ultimu spune ...ma voi daca va certati eu plec...

    Ce parere ai de ultima propozitie ...Celalalt este o parte ce apartine propriului eu dar care ramane ascunsa in umbra ignorantei.

    RăspundețiȘtergere