Este zenul o religie am fost intrebat de multe ori?
Daca gandim ca religia e doar un sistem de practici rituale si un sistem doctrinar bazat pe dogme asumate prin credinta atunci zenul nu este o religie in sensul tipic al cuvantului.
Daca consideram ca zenul este o practica care are ca scop unificarea prin intermediul careia constiinta individului se reintegreaza din nou in totalitate atunci e o religie.
Religere-a uni din nou- religia este ceea ce uneste din nou constiinta individuala cu unitatea fundamentala, intr-o expresie de fuziune constienta.
Zenul este o religie in sensul in care, prin intermediul unei experiente launtrice, se uneste constiinta eului individual cu totalitatea vietii. Cheia in zen este reprezentata de experienta personala si nu de asumarea de dogme.
Filosofia zen nu izvoraste din speculatii intelectuale, filosofice nelegate de experienta directa si nici din adoptarea unor dogme bazate pe credinte supranaturale, ci constituie o incercare de exprimare a experientei spirituale care se gaseste in propria natura in afara limitelor oferite de retelele intelectului.
Prin urmare ca experienta filosofica zenul nu trebuie considerat un ansamblu doctrinar, dogmatic ci un simplu deget care arata spre luna, ca pe ceva care ne indreapta atentia spre adevarata experienta ce se gaseste mai presus de cuvinte si de orice sistem filosofic.
Deci zenul nu este ideologie, religie dogmatica, filozofie speculativa sau practica rituala formala. Toate aceste lucruri duc la distrugerea a insasi esentei sale.
Nu e buna nici reducerea exprimarii zen doar la forma sa japoneza sau la orice forma limitata geografic, cultural, national, istoric.
Obiectivul zenului este obiectivul suprem al vietii constiente si anume capacitatea de a ne destepta pe deplin la adevarata natura a existentei noastre si a realitatii.
Postat de catre Kaiso
Postat de catre Kaiso
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu