Cabinet Terapie Bowen Galata Duminica ora 10.00 inscriere prealabila la 0753180143

vineri, 8 martie 2013

Bendowa 1, Discurs asupra urmarii adevarului .... - Maestrul Dogen, Shobogenzo, cap 1

Ben inseamna "a face un efort" sau "a urmari"
Do inseamna "adevar"
Wa inseamna "discurs"

Maestrul Dogen utilizeaza cel mai adesea cuvantul bendo pentru a indica practica zazenului astfel ca Bendowa se poate traduce ca "Discurs asupra urmarii Adevaruluiu" sau ca "Discurs asupra practicii Zazen"

Acest capitol nu a fost inclus in prima editie a Shobogenzo. A fost gasit in Kyoto in Epoca Kunbun 1661-1673 si adaugat la Shobogenzo cand editia cu 95 de capitole a fost editata de catre Maestrul Hangyo Kozen in Epoca Genkoroku 1688-1704.


Bendowa

Cand buddha-tathagatas, fiecare dupa ce primisera trasmisia directa, fata in fata, a splendidei Dharma, experimentând starea suprema de boddhi, ei stapanesc o metoda subtila care este suprema si fara de intentie.
Motivul pentru care aceasta metoda este trasmisa doar de la buddha la buddha, fara nici o exceptie, este acela ca samadh-iul primirii si utilizarii sinelui este cheia sa.
Pentru experimentarea acestui samadhi practica zazenului in postura corecta, dreapta este singura poarta adevarata, autentica.
Aceasta dharma este prezenta din abundenta in fiecare fiinta umana dar daca nu practicam aceasta nu se manifesta si noi nu o putem realiza , experimenta.
Cand ii dam drumul ea ne-a umplut deja mainile. Cum am putea-o defini ca una sau mai mai multe?
Cand vorbim ea ne umple gura, nu cunoaste nici o restrictie in nici o directie,
Cand buddhasii sunt constanti in acest samadhi si o mentin ei nu pastreaza recunoasteri si perceptii duale ale aspectelor realitatii. Cand fiintele umane functioneaza etern in aceasta stare diferitele aspecte ale realitatii nu le vor mai aparea ca multiple si diferite intelegeri si perceptii.
Eforturile urmarii adevarului despre care va vorbesc eu acum face ca miile de dharme reale ca si experiente, sa duca la unificarea realitatii pe calea spre eliberare.
In momentul cand sunt depasite barierele si suntem liberi, cum ar mai putea acest paragraf sa mai fie relevant?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu