In epoca modernă în care ne-a fost dat să trăim, mai mult decat in oricare alta, este nevoie să ne centrăm actiunile si gandurile. Avem nevoie de o stabilitate deosebita in profunyimile conştiinţei noastre , care să ne ajute să nu pierdem echilibrul în oceanul agitat si trepidant al vieţii moderne. Această necesitate nu reprezintă un lux al leneşilor sau al celor excentrici. Este o necesitate vitală , existenţială, la fel de importantă ca a respira de zece ori pe minut.
În fata abisului neinteles al propriei noastre existente, ne cuprinde ameteala si in majoritatea cazurilor alegem să uităm. Ne lăsăm acaparaţi de mulţimea de fenomenelegate de familie, muncă, societate care apar în viaţa de zi cu zi.
Dar lupta interioară şi exterioară pentru supravieţuire ne epuizează în fiecare zi mai mult şi nu mai ştim de unde să extragem energia şi stimulii necesari pentru a continua.
Şi trăim înstrăinaţi de noi însine, ignorând tot ceea ce are legătură cu noi, suntem nişte necunoscuţi chiar şi pentru noi.
Zen inseamnă să ne cunoastem pe noi însine, să ne împăcăm cu noi înşine. Să găsim izvorul nesecat de energie vitală care ţâşneşte din cele mai profunde sfere ale fiinţei noastre.
Să vorbeşti despre zen şi despre practica lui este dificil. Sa il înţelegem cu mintea este imposibil, dar prin practica directă învăţătura lui ne inundă fără să ne dăm seama, facându-ne să descoperim lumina originară în care am trăit întotdeauna, chiar dacă nu eram conştienţi de aceasta."
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu