Cabinet Terapie Bowen Galata Duminica ora 10.00 inscriere prealabila la 0753180143

luni, 12 martie 2012

Conditiile practicarii zenului I

Zenul nu poate fi invatat ca la scoala, pe de rost, ca un papagal. In schimb te poti îmbiba de el mergand si practicand direct alaturi de un maestru şi astfel poti patrunde în spiritul lui.

Doi discipoli aveau dat acelasi koan de catre maestru. Unul din ei gaseste un raspuns aprobat de maestru in timp ce celalalt ii pandea ascultand. Dupa vreo 2 saptamani se duce si el la maestru si da acelasi raspuns auzit dar maestrul ii repede vreo cateva palme. Contrariat discipolul il intreaba dar acum 2 saptamani ati fost de acord cu acest raspuns, am auzit cu urechile mele.
Maestrul ii raspunde: Da, e acelasi koan la amandoi dar nu poate fi acelasi raspuns la doua fiinte umane. Imediat am stiut ca ai pandit.

In ceea ce priveste acumularea informatiilor o alta poveste celebra cu profesorul erudit care a mers la un maestru de zen ca sa faca parada de cunostintele lui. Si in timp ce perora si se dadea important, nelasand gazda sa spuna nimic, maestrul s-a oferit sa ii toarne o ceasca de ceai si a continuat sa ii toarne si dupa ce se umpluse.
Profesorul erudit a tipat: ce faci , nu vezi ca ceasca da pe din afara?
Maestrul a raspuns tacticos: La fel si mintea ta da pe din afara!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu