Cabinet Terapie Bowen Galata Duminica ora 10.00 inscriere prealabila la 0753180143

vineri, 25 noiembrie 2011

MOKU SHO KA de maestrul WANSHI SHOKAKU kusen al maestrului Mokusho Zeissler -- 24

Atunci când lumina este fără de tăcere
Diferenţierile apar.
Din mărturie şi răspuns
Nasc doar contradicţii.
Atunci când în tăcere
Lumina se întunecă
Totul va deveni incult şi inutil.

      Lumina fără tăcere şi tăcerea fără lumină : două erori. Lumina  asupra fenomenelor, asupra lumii vizibile. Tăcerea este Buddha  sau Dumnezeu sau lumea invizibilă. Dacă cele două sunt separate în cadrul existenţei noastre, viaţa ne va fi perturbată, armonia va fi pierdută. Orice am face, oriunde ne vom îndrepta, din orice raspuns nu se va naşte decât dizarmonie. Lumina nu înseamnă materialism, certitudine  asupra opiniilor noastre personale, asupra părerilor personale, nu inseamnă să fugi fără încetare după fenomene, poziţie socială, reuşită, până ajungi în coşciug. Însă atunci, în coşciug , vom înţelege că nimic din toate astea nu a fost cu adevărat importnat, că totul a fost un vis. Însă atunci o să fie prea târziu. Trebuie să ne trezim aici şi acum.
     În lumină toate fenomenele sunt impermanente. O poziţie, o situaţie, nu durează mult timp. Banii se devalorizează în continuu. Dacă viaţa noastră depinde exclusiv de lucrurile acestea, atunci mintea noastră devine complicată, agitată. Din toate acţiunile noastre nu se va naşte decât dizarmonia. Lumea modernă este un bun exemplu pentru aceasta. Bursa, crah-ul...
    
    Atunci când în tăcere lumina se întunecă, totul devine incult şi inutil.
    Este tăcerea fără lumină. Doar spiritualitate, ascetism, nihilism. Totul este inutil. Nu imi pasa de bani. Nu imi pasă de nimic. Campul activităţilor umane este abandonat. Vreau să obţin satoriul doar pentru mine.
    Tări sarace ce sunt lăsate in abandon. Unde nu este decat foamete si ruină. A se baza doar pe tacere inseamna a se blasfemia pe sine.

   Sensei spunea mereu : Trebuie unite amândouă.
   Nu doar lumina, nu doar tăcerea. Fără a sări de la una la alta ci să le înglobezi în mod complet.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu