Cabinet Terapie Bowen Galata Duminica ora 10.00 inscriere prealabila la 0753180143

sâmbătă, 21 mai 2011

MOKU SHO KA de maestrul WANSHI SHOKAKU kusen al maestrului Mokusho Zeissler -- 7

In Shobogenzo, Maestrul Dogen a scris un capitol despre timp UJI.
Am comentat un pic acest capitol in Paris. In general oamenilor le place subiectul timp foarte mult. Nu le place atunci cand in kusen se vorbeste despre reguli sau despre moralitate, dar le place foarte mult sa se vorbeasca despre timp. Si despre moarte.
Apropo de Satori, celor mai noi le place mult de tot, dar celor mai vechi nu prea. Uitam prea repede bonnourile, Satoriul...dar Timpul si Moartea sunt oricand foarte interesante in toate religiile.
Daca urmezi religia mea vei merge in paradis, te vei naste pe Pamantul Pur, te asteapta viata vesnica. Este doar egoism uman, ignoranta.
Zazenul ucide aceasta ignoranta, duce catre o lume vie, aici si acum.
In ceea ce priveste timpul si spatiul, stiinta este foarte evoluata, este mai profunda decat Dogen; despre timp puteti sa ii intrebati pe fizicieni, despre egoismul vostru intrebati zazenul. Lumea timpului omenesc este o lume a ignorantei, a angoasei, a indoielii, a lamentarilor. A abandona acest timp inseamna insanatosirea umanitatii, nu numai pentru o singura persoana ci pentru toti. Budda spunea : Va rog incoronati-i pe toti !
Nu numai pe regi, ci pe fiecare, exact atunci cand punem kesa pe cap.Gasiti adevaratul succes in viata voastra. Timpul Maestrului Wanshi nu poate fi masurat nici cu un ceas cu quartz, nici cu ajutorul unei vieti omenesti;insa zazenul tacut in care toate cuvintele sunt uitate il exprima pe de-a-ntregul.
In sutre este plin de povestiri in care oamenii vor sa traiasca etern, de omaeni care nu vor sa moara niciodata...
Zenul inseamna sa mori rapid. Atunci cand murim, ignoranta dispare, egoismul dispare de asemeneadin fiecare fiinta care practica zazen si, inconstient, natural, o lume stralucitoare se iveste-o lume fara ignoranta.
Atunci cand Buddha deschide ochii, nu intelege decat eternitatea. Dar cand fiinta umana umana deschide ochii, nu intelege decat lumea efemera.
Dar, inainte ca ele sa fie denumite, ele sunt una si aceeasi. Este lumea lui aici si acum.
Cand viata voastra, mintea voastra, nu se va mai supune tiraniei numelor diferite, atunci este momentul in care lumea voastra adevarata se naste, se naste din zazen. Maestrul Dogen spunea in Shobogenzo :

Fiecare moment este un bun moment.



Postat decatre Kaiso

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu