Cabinet Terapie Bowen Galata Duminica ora 10.00 inscriere prealabila la 0753180143

duminică, 1 mai 2011

MOKU SHO KA de maestrul WANSHI SHOKAKU kusen al maestrului Mokusho Zeissler -- 3

Fiti atenti la pozitia capului. Nu trebuie sa il lasati sa se aplece spre podea. Barbia trebuie retrasa. Trebuie sa va concentrati si sa va corectati fiecare detaliu al posturii: palmele, umerii, barbia,ceafa, partea de jos a spatelui, dar, in acelasi timp trebuie sa intelegeti postura la nivel global.
De exemplu, daca basculati bine bazinul in fata va puteti corecta postura capului, va puteti gasi echilibrul corect al intregului spate, daca va corectati pozitia palmelor va puteti detensiona umerii.
Dar pentru asta nu exista nici o regula, pentru fiecare este diferit. A corecta postura este activitatea invizibila din timpul zazenului. Nu fiti inactivi, nu fiti adormiti, in coma, nu e deloc bine.
De asemenea inaltimea zafu-ului este foarte importanta. Daca zafu-ul este prea jos nu e posibil sa aveti o postura dreapta, chiar daca faceti eforturi, acestea sunt inutile. Trebuie sa puteti cu ajutorul zafu-ului sa ridicati centrul de greutate pentru a permite bascularea bazinului catre in fata si asezarea intr-un echilibru natural a coloanei vertebrale si a bazinului.
Dupa zazen cei care au dificultati pot ramane in dojo; shusso-ul va va raspunde la intrebari si va va ajuta sa va rezolvati problemele privind postura. Toata lumea trebuie sa reuseasca sa practice zazen, toti trebuie sa aiba genunchii pe sol.
Intr-o singura zi toti trebuie sa aiba o postura corecta, frumoasa, nobila.

Postat de catre Kaiso

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu