La baza desteptarii se afla cunoasterea de sine.
Acest aspect a fost si este partea esentiala a invataturii multor filosofii si religii, desi, este adevarat ca si cautarea cunoasterii s-a transformat in multe situatii in egoism si individualism. Astazi dupa descoperirile psihologiei profunde, ale psihanalizei, conceptele de EU si de SINE nu mai pot fi restranse la un studiu obiectiv si rational al constiintei si nici la o analiza pur intelectuala.
Pe de alta parte, se pare, ca fiinta umana nu poate trai bazandu-se doar pe valori sociale, religioase, si moraleexterioare propriei persoane, De fapt are nevoie de un punct de sprijin interior, descoperit si trait in toate profunzimile lui.
Viata in societate educa fiinta umana conform unor conditionari ce o invata sa judece binele si raul potrivit unor criterii care sunt mai degraba obisnuinta deprinsa decat notiune traita cu adevarat.
In plus, toata lumea ia la cunostinta aceasta stare a lucrurilor, ceea ce produce unul din factorii cei mai importnati ai incomoditatii pe careo simtim fata de ceilalti.
Toate acestea ne conduc spre o cautare interioara mai intensa si mai intima, si ne determina sa privim astfel problema
Care este natura omului si a Universului?
Ce este viata?
Ce este Moartea?
Nici stiinta, nici religia, prin intermediul istoriei umanitatii , nu au gasit un raspuns definitiv.
Noi, atat corp cat si spirit, suntem VIATA.
Acesta este raspunsul zen.
A vedea clar in interiorul propriului spirit.
Faptul de a trai si de a constientiza in profunzime legatura corp-spirit ne face sa descoperim izvorul vietii in noi insine, acum si aici.
Sentimentul vietii este universalul din noi si noi, in universal, dincolo de eu si dincolo de viata si de moarte, in cadrul interdependentei tuturor existentelor.
Acest sentiment de unitate universala este baza IUBIRII care uneste toate elementele vii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu