Dincolo de tipare, de dogme, de institutii sau teorii, omul cauta o noua stare a constiintei ( sau o constiinta veche adormita) care sa ii permita sa se elibereze , sa se transforme, sa se dezvolte pornind de la izvorul aflat in profunzimile fiintei sale.
Zen nu este nici un tip de gandire. Nu e o cunoastere care sa poata fi inteleasa doar de catre intelect , este o practica, o experienta. In caelasi timp obiectiva si subiectiva, de vreme ce nu separa aceste doua puncte de vedere complementare, in acelasi mod nu diferentiaza corpul de spirit, fiziologia de psihologie, constientul de inconstient, ci face un apel catre fiinta in totalitatea ei.
In acest sens zenul corespunde aspiratiilor care acum orienteaza mersul civilizatiei moderne , care incearca sa depaseasca separarile riguroase, categoriile, diviziunile in toate domeniile.
Maestrul Taisen Deshimaru spunea: Trebuie sa armonizam contrariile, introcandu-ne la originile lor. Iata atitudinea zen , Calea de Mijloc: cuprinderea tuturor contradictiilor, sintetizarea si echilibrarea lor.
Iar ca aplicatie la lumea moderna cum spunea poetul Rabindranath Tagore : In viitor occidentalii si orientalii vor forma o mare simfonie spirituala. Sper sa vina curand ziua in care toata Umanitatea se va armoniza intr-o comuniune universala.
In epoca actuala toate natiunile lumii trebuie sa depaseasca conceptia unilaterala a uneo ideologii sau a unui nationalism ingust. Barierele nationale sau rasiale trebuie eliminate.
Trebuie sa invatam sa ne indreptam spre obiective comune, caci sunt probleme a caror rezolvare depinde de forta tuturor eforturilor puse impreuna.
Trebuie sa ne intelegem unii pe altii si sa ne armonizam conceptiile intr-un mod deschis.
Spiritul modern al libertatii trebuie sa se detaseze de vechile superstitii , de credintele si de rigiditatile formale, cu scopul de a putea descoperi in profunzimea propriei persoane originea UNEI MORALE AUTENTICE, PERSONALA SI UNIVERSALA TOTODATA, LEGATA DE CONSTIINTA PROFUNDA A VIETII.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu