Cabinet Terapie Bowen Galata Duminica ora 10.00 inscriere prealabila la 0753180143

vineri, 4 mai 2012

Cele două stări nefavorabile pentru practica zazenului 1 - Kontin, somnolenţa,neclaritatea - Maestrul Dokusho Villalba sec XX

Dogen Zenji scrie în Fukanzazengi : "Când începem să practicam zazen trebuie să înlăturam legătura (atasamentul) fizică, mentală şi neatenţia"
De fapt în timpul zazenului putem cădea în două stări nefavorabile pentru practica zazenului si pentru sănătatea fizică şi mentală, total opuse stării de veghe a unui Buddha.
Pe de o parte putem cădea într-o stare de relaxare exagerata caracterizată de o puternică activitate inconstientă, foarte apropiată de somn şi care nu implică încordare musculară.
Această stare se numeşte Kontin in japoneză. Este o stare de somnolenţă, de neclaritate. Vigilenţa este tulburată, iar conştiinţa se abrutizează. Corpul îşi pierde puterea, capul cade în faţă, degetele mari se desprind, iar mâinile zac inerte. Respiraţia devine complet inconştientă şi se abandonează propriului ritm.
Această stare trebuie evitată. Cea mai buna cale de a o face este prin revenirea la o poziţie corecta a corpului prin întinderea coloanei vertebrale, încordarea muşchilor si, mai ales, nepermiţând ochilor să se închidă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu